Ce e mai bun şi mai bun decât carnea?

Ce  e mai bun şi mai bun decât carnea?

Alternative deştepte la consumul de carne sunt destule, totul este să îţi iei informaţia completă din surse bine informate şi, de ce nu, bine intenţionate.

Dacă ai o dietă variată, la care adaugi nuci, semințe, produse din soia, cereale integrale sau alte leguminoase precum fasole, linte, năut, necesarul de proteine este foarte bine acoperit.

Se spune ca proteinele de origine vegetală sunt mult mai sănătoase decât cele de origine animală, iar cele precum, cous cous, bulgur sau quinoa sunt și sățioase.  De departe cea mai bună variantă pentru că are un aport de carbohidrați și proteine de care organismul are nevoie este quinoa, cu 4 g de proteine la fiecare 100 g de produs. Quinoa este un concurent serios pentru carne și pentru că are un gust și o aromă plăcute și o consistență de luat în seamă.

Burgeri, chiftele, tocănițe, pateuri, plăcinte la cuptor sunt doar câteva din preparatele în care lintea, fasolea sau năutul înlocuiesc cu succes carnea. Ele oferă și proteine vegetale de calitate și conțin un aport ridicat de vitamine și minerale.

Lintea conține 9 grame de proteine la fiecare 100 de grame. Pe lângă profilul proteinic ideal, lintea bogată în fier, zinc, potasiu, îngrijeşte, în același timp, rinichii și glandele suprarenale.

Pentru ca sunt în esență legume, boabele de năut au un conținut bogat de fibre și nutrienți și puține grăsimi. Cu un conținut de 12 grame de proteine într-o porție de 200 de grame, au mai multe proteine decât alte legume de felul lor.

Humus este un preparat care are la bază năutul şi este absolut fabulos.

Fasolea ca alternativă la carne este un aliment excelent din cauza conținutului său ridicat de fibre și aport scăzut de grăsimi. Consumul de fasole joacă un rol crucial în menținerea unui sistem digestiv sănătos. De asemenea, contribuie la reglarea nivelului de colesterol. 100 de grame de de fasole nu conțin  mai mult de 120 de calorii, ceea ce înseamnă că este un aliment sățios și poate fi mâncat în cantități mai mari. Este înlocuitorul perfect al cărnii în quesadillas sau tacos, mai ales dacă vorbim despre soiuri cu boabe negre sau roșii.

Ciuperci, soia, tofu – arome speciale şi sănătate curată

Ciupercile  pot înlocui cu succes mâncărurile pe bază de carne. Sunt bogate în proteine, gustoase și sănătoase. Le găsim ca ingredient principal în soteuri, supe ori shaorma vegană iar aroma lor concurează și depășește de multe ori gustul cărnii.

Ciupercile sunt o sursă bogată de proteine vegetale de calitate. În plus, ciupercile conțin seleniu, cupru și fier, ceea ce le face înlocuitorii ideali pentru carne. Sunt extrem de eficiente în dietă și deși au o valoare nutritivă ridicată, totuși, ciupercile au conținut scăzut de calorii și grăsimi.

Proteinele din soia aduc o contribuție valoroasă unei diete vegetariene, acest aliment fiind, şi el,  un înlocuitor sănătos pentru produsele din carne. Proteina din soia extrasă din boabele de soia conține aminoacizi esențiali, vitamine și minerale, scade nivelul colesterolului și riscul bolilor de inimă și cancer datorită conținutului scăzut de grăsimi și carbohidrați.

Tofu este un produs vegetarian obținut din boabe de soia, apă și un agent de coagulare, foarte nutritiv și bogat în proteine. Această brânză vegetală obținută din laptele bătut de soia este bogată în amino-acizi și poate înlocui cu succes carnea și ouăle din meniul zilnic. În 100 de grame de tofu găsești 9 grame de proteine, ceea ce îl face o opțiune sățioasă în locul cărnurilor Este un substitut bun pentru carne, în perioadele de post sau pentru persoanele vegetariene. Are efect antioxidant, conține 8 aminoacizi utili organismului, care nu pot fi produși în alt fel de către acesta.

Alegerea vă aparţine, stilul de viaţă este o opţiune personală iar hrana pe care alegeţi să o consumaţi este motorul stării voastre de spirit. Dacă mâncaţi hrănitor şi uşor, corpul va digera mâncarea fără efort şi veţi vedea o îmbunătăţire semnifuicativă a energiei pe care o aveţi. Totul este să vă păstraţi un stil de viaţă echilibrat, orientat spre a mânca ceva de calitate şi nu orientat pe cantitate.

Să fim sănătoşi!